Има такъв народ предлага 18 антикризисни мерки за устойчиво развитие на

...
Има такъв народ предлага 18 антикризисни мерки за устойчиво развитие на
Коментари Харесай

ИТН предлага печалбите на АЕЦ Козлодуй да отиват за субсидии за бизнеса |

" ИТН " предлага 18 антикризисни мерки за стабилно развиване на енергетиката и подкрепяне на бизнеса и семействата, разгласи някогашният народен представител Иван Хиновски. 

8 от посочените ограничения са предпочитани. Първата от тях е да се направи механизъм за субсидиране на българския бизнес, обиден от високите цени.

" Средствата могат да бъдат обезпечени посредством преразпределяне на облагата на свръхпечеливши държавни предприятия - АЕЦ " Козлодуй " и ВЕЦ-овете, благосъстоятелност на НЕК ", посочи  Хиновски.

Според Има Такъв Народ българската енергетика в последните шест месеца е изпаднала в тежка рецесия във всички браншове - електроенергетика, природен газ, произвеждане на топлинна сила. 10 от препоръчаните ограничения са средносрочни.

Като втора мярка от Има Такъв Народ оферират хеджиране на риска от нарасналите цени на въглеродните квоти на държавната " Марица изток-2 " от създадената през 2021 година и изнесената електрическа енергия, както и на дължимите заплащания от НЕК на въглеродни квоти за създадената от двете американски централи електрическа енергия.

Третата мярка е опция за осъществяване на обособени търгове със общоприети форуърдни артикули с интервал на сетълмент сред 6 и 12 месеца за комерсиалните участници на Българската самостоятелна енергийна борса, регистрирани в категорията консуматори на електрическа сила.

От партията оферират и замяна посредством прихващане на количества съветски природен газ, транзитирани за Гърция, през Трансбалканския газопровод в България с азерски природен газ от контрактуваната квота за България от 1 милиарда куб. метра годишно, постъпващ на гръцка територия посредством Трансадриатическия газопровод. Предлаганата мярка е краткотрайна до стартиране в употреба на интерконектора България - Гърция. Основанието за предлагането е, че цената на азерския газ е над два пъти по-евтина от съветския тръбен природен газ.

От " ИТН " оферират още съвещания от мрежовите оператори на консуматори, получаващи електрическа енергия от снабдител последна инстанция, което ще облекчи към момента огромния брой консуматори - дребни и огромни, които получават доставки на тази платформа. Освен това се предлага да се разиска и одобри на Наредба за отбрана на енергийно уязвимите семейства и включване на страната в европейската скица за прилагане на енергийни помощи, Като осма предпочитана мярка от партията оферират опазване на скоро въведената процедура за продажба на електрическа енергия от държавни енергийни сдружения, производители на електрическа енергия, на дребни пакети, което дава опция за достъп и присъединяване и на търговци с по-малко обороти.

" ИТН " предлага и още 10 средносрочни ограничения. Сред тях е предложение за създаване и осъществяване на 3-годишна пътна карта за цялостна либерализация на енергийния пазар и закриване на контролирания пазар на електрическа енергия. Предлага се още и да се трансформират Правилата за търговия на БНЕБ, както и актуализация на Националния проект за енергетика и климат в сходство с рекомендациите на Европейската комисия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР